Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/virtual/steenolsen.dk/public_html/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/virtual/steenolsen.dk/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/virtual/steenolsen.dk/public_html/wp-includes/theme.php on line 540 Velfærd eller velstand? | Steen Olsen - Business og privat
Følg mig på Twitter

Velfærd eller velstand?

November 8, 2007 – 5:20 pm

Valgkampen raser i Danmark og et af de helt store debatemner er velfærdssamfundet anno 2007 og hvordan udviklingen af velfærdssamfundet skal være fremover. Uanset hvordan man synes velfærdsdanmark har det idag, så mener jeg at debatten er helt fordrejet.

Min svigermor er social- og sundhedshjælper og fortæller jævnligt om de forhold de arbejder under til daglig. Andre af mine bekendte har arbejdet indenfor sundhedsvæsenet i forskellige stillinger indenfor de senere år og også her hører jeg de samme historier. Fra alle sider hører jeg positive såvel som negative historier omkring alt fra minuttyranni til lidt for meget kaffedrikkeri og alt for høje sygefraværsprocenter. Min umiddelbare vurdering er at der vitterligt er positive forhold, der gør sig gældende i en meget negativt ladet debat, men der er plads til store forbedringer på en række områder.

Velfærd er ikke velstand

Der hvor jeg mener at debatten er fuldstændig kuldsejlet - ikke kun her i valgkampen, men i det hele taget - er når der gang på gang sættes lighedstegn imellem velfærd og velstand. Venstrefløjen hævder at der er behov for øget tilførsel af ressourcer - penge - for at det hele kan hænge sammen og få et løft, og specielt fordi der er så mange penge i samfundet, som der ikke har været i rigtig mange år.

De borgerlige mener at løsningen i højere grad er effektivisering, end tilførsel af yderligere ressourcer. Venstre og specielt de Konservative svarer entydigt på alle spørgsmål, der har med dette emne at gøre, at ‘aldrig har økonomien været bedre i Danmark, end den er i dag’. Hvad har det med noget at gøre?

Jeg synes at der er en generel misforståelse i debatten - hele vejen rundt - hvor der sættes lighed imellem velfærd og velstand. “Vi får ikke mere velfærd uden flere penge”, mener jeg er et mærkeligt udsagn, for hvad er velfærd egentlig? Er det velfærd, at vi har opbygget et “Jeg skal da ha’” samfund, hvor alle kræver og kræver og hvor vi, efter min mening, er for meget fokuserede på de rettigheder vi har. Forstå mig ret. Selvfølgelig skal vi allesammen have rettigheder af foreskellig karrakter, men jeg mener at det er dybt problematisk, når retten til indfrielse af rettigheder kommer før ganske almindelig sund fornuft og hensynet til andre.

Velfærd kommer ved at vi alle hver især kigger os selv dybt i øjnene, og fremfor at indfri vore rettigheder uden at tænke nærmere over det, istedet nøjes med at indfri de rettigheder vi vitterligt har brug for. Det ville betyde at de der ekspederer os (i alle tænkelige situationer) har mere tid til at gøre det væsentlige arbejde ordentligt, og samtidig ville det give en masse frie midler - penge - som vi kunne bruge på dem, der vitterligt har behov for dem.

Dermed sagt, så handler velfærd efter min mening mere om omtanke end om velstand og økonomi.

Post a Comment